Traditii si obiceiuri romanesti la inmormantare

Moartea face parte din existenta noastra si nu putem sa o ignoram. Desi nu ne gandim la ea tot timpul, stim ca undeva exista, dar toti speram ca ceasul acela sa fie cat mai indepartat. 

In sistemul de credinte si mituri romanesti, moartea este vazuta ca o ,,mare calatorie’’, ca o ,,mare trecere’’. Poetul Lucian Blaga are un volum de poezii intitulat ,,In marea trecere’’sugerand metaforic moartea. In formele de viata traditionala, poprul credea ca moartea este prevestita prin semne: caderea unei oglinzi sau icoane, caderea unei stele, urletul cainilor, cantecul cucuvelei. Vitoria Lipan, personajul din romanul,,Baltagul’’il viseaza pe sotul ei calare pe un cal trecand o apa neagra si stie ca acesta este mort. Asa au luat nastere inca din timpuri stravechi traditii si obiceiuri romanesti de inmormantare care s-au conservat pana azi. 

Traditii si obiceiuri romanesti la inmormantare

Obiceiuri romanesti la decesul unei fiinte dragi

  • 1.In clipa cand omul murea, se aprindea o lumanare . I se punea la cap ,,toiagul’’, ‘’lumina de stat sau statul’’, o lumanare lunga de inaltimea unui om. Aceasta trebuia sa arda pana ce mortul era ingropat. 
  • Decesul era anuntat rudelor, prietenilor, comunitatii intregi. Se trageau clopotele la biserica, iar in regiunile de munte se suna din bucium. De aceea se spune uneori,,buciumul suna cu jale’’. 
  • La poarta unde locuia mortul se punea o naframa neagra, semn de doliu, iar barbatii nu se barbiereau pana nu avea loc inmormantarea. 
  • Odaia in care se afla mortul avea oglinzile acoperite; in unele regiuni si astazi mortul era mai intai asezat pe pamant. Apoi era pus pe masa, in sicriu deschis, pentru ca lumea sa poata veni sa-si ia ramas bun de la el.
  • Celor nascuti cu caita, li se pune in sicriu mei sa nu se transforme in strigoi. 

 

Traditii romanesti la decesul unei fiinte dragi

Impartasania –se spune ca cel care trage sa moara trebuie sa plece in lumea de dincolo curat sufleteste si de aceea se cheama un preot care sa-i faca ultima impartasanie si ultima spovedanie. 

Priveghiul  este un rit precrestin care a devenit o traditie ce se practica pana azi. El dureaza doua nopti pentru a nu lasa mortul singur. Cei care vin la priveghi sunt  serviti cu bautura si mancare si discuta despre viata celui decedat. 

Plangerea mortilor sau jelirea se intalneste la toate popoarele lumii . In trecut se angajau bocitoare care jeleau mortii. 

Pomenile sunt traditii care se aplica in functie de regiunea tarii. Coliva este nelipsita, colacul, vinul , dar si hainele mortului, vase.Altadata se dadeau peste groapa chiar vite din turmele celui mort. In romanul ,,Baltagul’’, Vitoria Lipan arunca o gaina neagra peste groapa cand il inmormanteaza pe Nechifor. 

Cum cinstim pe cei pe care i-am pierdut

Decesul este considerat o trecere catre Dumnezeu . De aceea, crestin –ortodocsii urmeaza o serie de traditii si obieiuri care sa asigure linistea celui care trece dincolo.In afara de ce am scris, intretinerea mormantului, comemorarea anumitor zile( sambata mortilor) sunt importante. 

Astazi se apeleaza la servicii funerare care se ocupa de tot. 

 

s

Call Now ButtonSunati-ne