Cum se face un parastas pentru pomenirea mortilor
Viata ne ofera bucurii, dar si tristete. E scris in firea lucrurilor ca existenta noastra inseamna viata si moarte. Fiecare dintre noi a pierdut pe cineva drag. Este o durere infinita care nu se stinge niciodata, chiar daca se atenueaza cu timpul.Desi cel decedat nu mai este langa noi, simtim nevoia sa-l cinstim. Pomenirea mortilor este un mod de a comemora amintirea celui disparut. Astazi, datorita vietii trepidante, multi aomeni nu mai dispun de timpul necesar. De aceea, daca accesati situl,,serviciifunerare-nonstop.ro puteti gasi ajutorul cautat.Cum se face un parastas pentru pomenirea mortilor ?
Cand putem sa ne pomenim mortii
A ne aduce aminte de cei dragi plecati dintre noi si a-i pomeni este un gest crestinesc. Ritualul aduce alinare sufletelor noastre indurerate . Simtim ca stabilim o legatura spirituala cu cei plecati dincolo. Dar, aceste pomeniri nu se fac oricand, ci la niste date anume, numite soroace.
In general, credinciosii platesc la biserica sau manastiri asa numitele sarindare, adica pomelnice care urmeaza sa fie citite la biserica in cadrul Sfintei Liturghii, timp de 40 de zile. Cand se dau aceste sarindare, ele pot fi insotite de grau, zahar, bomboane pentru coliva.
In afara de datele cunoscute : 3, 9,40 de zile de la deces, 1 an si 7ani, mortii mai pot fi pomeniti si in anumite zile stabilite de biserica. In general, ziua de sambata este dedicata mortilor. Dar mai sunt si Mosii de toamna, Mosii de iarna, Mosii de vara. Este asa numita Sambata a mortilor, sarbatoare insemnata pentru pomenirea mortilor. Primele 6 sambete din Postul Mare , Joia Mare, Joia Inaltarii Domnului, sunt iar zile permise pentru pomenire.
Cum se face un parastas respectand traditia ortodoxa
Daca ziua comemorarii cade intr-o zi cand nu se fac pomeniri, atunci este bine ca parastasul sa se faca inainte si nu dupa.
Pomenirea se face la biserica unde se duc: coliva, colaci, vin si lumanari. Se da un pomelnic cu o lumanare si o prescure preotului care citeste pomelnicul in timpul slujbei. Dupa slujba de pomenire, dupa ce preotul a sfintit vasele cu mancare si pachetele cu alimente si coliva, acestea se impart celor nevoiasi. Se poate face si o masa cu rudele celui decedat sau cu prietenii acestuia. Acestea sunt reguli generale pentru parastas. Dar ele difera in functie de tipul de parastas: de 40 de zile, de 1 an, 7 ani sau dupa ani in zilele permise. La parastase se pot imparti si hainele decedatului. De asemenea, pomenirea se face si la mormantul decedatului, unde preotul tine slujba si sfinteste coliva si bucatele. Tamaia si lumanarile sunt de nelipsit.
Cum putem organiza un parastas economisind timp
Fiecare vrea sa-si cinsteasca mortii , sa fie cu sufletul impacat si linistit ca au facut cele crestinesti pentru trecerea celui decedat in lumea de dincolo. Dar de multe ori timpul nu ne permite. Atunci putem folosi o fima de funerare profesionista. V-as sugera situl,,servicii funerare-nonstop.ro’’formata din profesionisti care va sta la dispozitie nonstop cu servicii de calitate.
Slujbele de pomenire a mortilor sunt un balsam pentru sufletul celor plecati, dar si pentru sufletul celor ramasi.