Ce trebuie sa stim despre un parastas
Fiecare dintre noi am trecut prin durerea de a pierde pe cineva drag. In momentul acela simtim ca sufletul nostru este pierdut . Emotiile ne coplesesc si nu mai stim ce sa facem.Totusi, avem datoria morala de a organiza dupa rit crestin sau orice alta religie inmormantarea.Insa, dupa inmormantare se obisnuieste sa se faca parastase si pomenirea ulterioara, chiar mult timp dupa inmormantare.
In articolul de fata, ma voi referi la cateva reguli importante pe care trebuie sa le cunoasca toata lumea atunci cand face un parastas. Ajutor in acest sens veti gasi si daca accesati situl,,serviciifunerare-nonstop.ro’’ care vine in sprijinul dumneavoastra cu orice va intereseaza.
De ce trebuie sa pomenim mortii
In Dex, parastasul este denumit ca fiind o slujba religioasa facuta pentru pomenirea mortilor. Sinonimul cuvantului este pomana. Popular,este un colac dat preotului la oficierea unui parastas sau a unui maslu, ori persoanelor care au luat parte la un parastas.
Trecerea in viata de dincolo nu inseamna o despartire totala de cei dragi. Ei sunt vii atat in viata de dincolo, cat si in sufletele noastre. Nu putem spune ca ne despartim la mormant de persoana draga, iubita pe care am pierdut-o si apoi dispare din sufletele noastre. Pomenirea nu se face din obligatie, pentru ca biserica ortodoxa nu obliga pe nimeni, ci din dorinta de cinstire a memoriei celui disparut. Este un mod de a dovedi ca nu l-ai uitat. Sfanul Pavel spune ca ,,dragostea nu cade niciodata’’.
La ce intervale de timp putem face parastasul
-Primul parastas se organizeaza dupa inmormantare, cand sunt invitati toti cei care au condus decedatul pe ultimul drum.
-apoi la 3 zile dupa moarte. Acest parastas este facut in cinstea Sfintei Treimi;
-a 9 –a zi –ca semnificatie-amintirea ceasului al 9-lea cand Domnul, inainte de a muri pe crucea fagaduit talharului Raiul;
-a 40-a zi avand ca semnificatie amintirea Inaltarii Domnului ;
-urmeaza alte parastase de 3,6 si 9 luni in cinstea Sfintei Treimi;
-parastasul de 1 an si parastasul de 7 ani care aminteste de cele 7 zile ale Creatiei.
Cand nu putem face parastase pentru cinstirea mortilor
Se interzic parastasele in zilele de duminica, considerata ziua Invierii Domnului, care este motiv de bucurie, nu de durere. De asemenea nu se fac parastase de Florii, de ziua Invierii Domnului, incepand cu ziua de Craciun si pana la Boboteaza. In zilele de post in timpul saptamanii-miercurea si vinerea- nu se fac, de asemenea, parastase.
Aceste restrictii sunt atent respectate atat de biserica, dar si de crestini ortodocsi. Cei ramasi in viata sunt datori sa cinsteasca moral si spiritual memeoria celui care nu mai este in viata. La fiecare parastas se organizeaza o masa sau se ofera pachete cu alimente.
Daca doriti sa comemorati o persoana draga si timpul nu va permite, puteti consulta situl,,serviciifunerare-nonstop.ro’’ care va ofera pachete diversificate pentru parastase.